Хотел Аквамарин Слънчев бряг
Choose a language:

Несебър - задължителна част от почивката ви при нас


Знаете ли, че само на 5 мин с кола (или градски транспорт) от хотелът ни, се намира Старият град Несебър, част от световното културно наследство на Юнеско?
Несебър е удоволствие за душата и сетивата. Отделете един следобед/вечер и се разходете по малките калдъръмени улички, разгледайте античните църкви, хапнете прясна риба в някой от множеството ресторанти и се насладете на цялата старинна атмосфера.

Какво може да разгледате в Старият град?

В старата част на града е имало около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани.

СВЕТА СОФИЯ“ (СТАРАТА МИТРОПОЛИЯ), РАЗВАЛИНИ НА ЦЪРКВА ОТ IV ВЕК
Църквата “Св.София”, т. нар. “СТАРА МИТРОПОЛИЯ” е разположена на предполагаемия стар център на града. Тя е трикорабна базилика, с една полукръгла апсида, която отвън е тристенна, с нартекс (предверие) и атриум (вътрешен двор). Дължината й е 25,50 метра.

„ХРИСТОС ПАНТОКРАТОР“, ЦЪРКВА ОТ XIII ВЕК
Църквата “Христос Пантократор” (Вседържател) е построена през ХІІІ-ХІV век и е една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни църкви в Несебър, типичен представител на живописния стил в църковната архитектура. Църквата е правоъгълна по план, с размери 16 Х 6,90 м, с два входа – на запад и на юг. На изток завършва с три малки апсиди, богато профилирани отвън. Паметникът има подчертано издължени пропорции.
Сега в църквата е уредена фотоизложба „НЕСЕБЪР И ЗАЛИВЪТ В СТАРИ КАРТИ (от ІV до ХІХ век)”. Показани са осемнадесет карти, датиращи от ІV до ХІХ век, които илюстрират трайния интерес към Югоизточна Европа и в частност към черноморското крайбрежие и Несебър. Картите са от различни направления на картографията – пътни, морски, континентални, исторически, търговски, и др.

„СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ“, ЦЪРКВА ОТ XI ВЕК
ЦЪРКВАТА “СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ” е построена през Х век. Градена е от ломен камък и хоросан и е с размери 14 Х 10 метра. Около прозорците и над вратата се забелязват наченки от украсни елементи, работени от тухли. Църквата е типичен представител на прехода от скъсената базилика към кръстокуполната църква.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ
Археологическият музей в Несебър е създаден през 1956 год. и първата му експозиция е уредена в църквата „Св. Йоан Кръстител”. В новата си сграда, строена специално за музей по проект на арх. Христо Коев, той се премества през 1994 год. Тук е уредена експозицията „Несебър през вековете”, в която са представени многобройни паметници на културата, илюстриращи историята на античната Месамбрия и средновековния Несебър. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали. Достойно място във фоайето заема Дипломата, удостоверяваща вписването на Стария Несебър в Списъка на паметниците на световното културно наследство. Това става на 9 декември 1983 год. на VII сесия на Комитета за световно наследство, проведена в гр. Флоренция, Италия. 

И още забележителности, които може да посетите:
 • „Света Богородица Елеуса“, църква от VI век
 • „Свети Стефан“ (Новата митрополия), църква от X век,
 • „Свети Димитър“, църква от XI век
 • „Свети арх. Михаил и Гавраил“, църква от XIII век
 • „Света Параскева“, църква от XIII век
 • „Свети Теодор“, църква от XIII век
 • „Свети Йоан Алитургетус“, църква от XIV век
 • „Свето Възнесение Господне“(„Свети Спас“), църква от XVII век
 • „Свети Климент“, църква от XVII век
 • „Света Богородица“ („Успение Богородично“) – действаща църква от 1873г.
 • Ранновизантийски терми от VI век
 • Етнографски музей
 • Вятърна мелница

Прочети за всички забележителности подробно тук:
http://ancient-nessebar.com/


Начало / Настаняване / Заведения / All inclusive / Забавления / Научете повече / Галерия / Контакти
Хотел Aquamarine. 2023, Всички права запазени. Защита на личните данни / Общи условия